Lokalnytten

Troelstrup - Gammelstrup - Tønning -Træden

ÅRGANG 16 - MARTS - 2007

     
 

Glæden ved – hestekræfter

Hvad er det, som giver glæden ved at bo på landet og have dyr og natur omkring sig?

Når det er meget mørkt og det stormer og regner, så er det ikke så svært at komme over den mørke gårdsplads om morgenen, når man ved, at der står 2 heste og vrinsker og venter på deres morgenmad.
Når man kommer hjem sidst på eftermiddagen, og det stadig stormer og regner og er mørkt, så er det alligevel rart at komme i stalden og muge, fodre, fylde vandspande og strigle hestene, som har brugt dagen til at rulle sig i mudderet på marken.
Når man oplever, at hesten står og nusser grisen i nakken over indhegningen.
Når man går ude på marken og ser 2 heste græsse fredeligt ved siden af grisens indhegning, og man har 2 hunde og 1 kat med på turen.
Når man sadler hesten en stille morgenstund og rider henad naturstien mod Vestbirk og Naldal Sø, som er et af de smukkeste steder her på egnen.
Når man følger årstiderne og følger med i, at anemonerne og træerne springer ud.
Når man springer over forhindringer og mærker, at hesten elsker det.
Når man er en flok ryttere, som følges ad på en længere tur og får en masse gode oplevelser undervejs.
Når man rider nede i bunden af stubmarken og slipper tøjlerne til en vild galop, så tænker jeg, at det må være sådan det føles, når det er allerbedst at køre på motorcykel……

---------------------------------------------------------------

Når livet på landet bliver for Morten Korch-agtigt, kan det være godt at få det lidt på afstand og opsøge andre miljøer. Derfor har manden på gården, som er kommet i panikalderen, investeret i en tohjuler, så han kan komme ud på landevejen.
I en fjern fortid ville han også have kunnet mærke vinden i håret: nu må han nøjes med at få den i ansigtet.

Beboere i området har måske bemærket, at torsdag aftner i sommerhalvåret mødes en flok motorcyklister i Brædstrup, hvorfra vi i samlet kolonne kører en tur. Det kan måske se voldsomt ud, men inde bag det sorte tøj og de store hjelme er vi ganske almindelige mennesker, som har en fælles interesse, og en stor del af banden kommer her fra Reservatet. Mange af os er efterhånden midaldrende, som har kørt motorcykel som unge og så har holdt en pause i mange år, og vi bliver som teenagere igen, når vi kommer ud at rulle på 2 hjul.

Det eneste faste ved torsdagsturene er mødestedet ved Fakta. Her er der som regel én, der har en god idé til en tur i landskabet, og vi har efterhånden kørt ad mange, små veje til mange fine steder. Området her i Østjylland er heldigvis meget afvekslende, så på samme tur kan man sagtens køre gennem hedelandskab, ved sø/hav og op i "bjergene".

En af de gode forskelle, der er ved at sidde ude i luften frem for inde i en kabine, er at man får duftene/lugtene med fra de omgivelser, man kører igennem, hvilket gør oplevelsen endnu bedre; det være sig fra blomster i grøften, blomstrende raps på marken eller gyllelugt fra staldene.

Første torsdag i måneden er der træf for fortrinsvis veteraner i Sandvad; her har der i mange år været mødested for motorcykelentusiaster, og man fornemmer, at mange af de ældre kender hinanden godt og hygger sig sammen.

Sidste torsdag i måneden er der et stort træf ved Kølkær, her kommer alt og alle indenfor motorcyklister: unge mennesker på bambusraketter, gamle gutter på veteranmaskiner og alle vi andre på diverse modeller. Nogle sværger til choppercykler med skinnende krom, andre til touringcykler i tupperwareudgaven. Her bliver spist en masse pølser og is og fortalt en masse løgnehistorier, og her møder jeg bekendte fra de unge dage, det er vældig hyggeligt.

Alt dette foregår selvsagt i sommerhalvåret, om vinteren går man lidt i hi, efter på behørig vis at have gjort mc'en klar til vinterpausen. Man venter på de lysere tider, på den første forårstur og på at møde de andre fra "MC Fakta".

Som det fremgår, er der forskellige måder at styre "hestekræfter" på, men fælles er at komme ud i naturen og få nogle gode oplevelser. Og vi kan kun opfordre andre til at komme af sted, der er plads nok, og man kan sagtens bruge apostlenes hestekræfter.

Mette og Jørgen, Gammelstrup